Watson ın nişanlıs Mary Morstan ile Sherlock daha önce birbirleriyle tanışıyorlardı.Filmde ilk görüştükleri havası verilmiş.Sherlock Mary nin başına gelen bir vakayı çözmüştü.Dörtlerin İmzası olarak geçiyor kitabı okuyanlar varsa bilir.Şimdi kitabı hatırladım da film bu kitapdan özümlenmiş ama bayağı bir değişiklik yapılmış.Lord Coward ve diğer 3 adam muhabbetini Dörtlerin imzası olarak nitelendirilmiş olsa gerekki oradan mana çıkarmışlar.
Şu kadarını söyliyeyim bütün kitapların bir parçası var bu kitapda.Şuan aklıma gelen 4 vakayı birbiriyle bağdaştırmışlar.Mary Morstan ile Lord Blackwood çok ayrı vakalarda karşımıza çıkıyordu.Moriaty de son kitabındaki bir vaka idi onun yeri çok ayrı Sherlock için.
Moriaty olayına gelirsek.Moriaty Sherlock da çok özel bir yere sahipdir her ne kadar filmde Irene Adler in '' Senin kadar zeki birisi '' dese de bu onun için yetmez nitelikte.Dünyada Sherlock Holmes un kendine eş zekada gördüğü sayılı karekter vardır bunlarda biri sevdiği kadın Irene Adler (ona da değincem birazdan..) diğeri de Moriaty dir.Son karede Sherlock davanın yeniden açıldığını dile getiriyor ki bu da bir devam filmi olacağı izlenimi yarattı bende.Hele ki Moriaty ile Sherlock un birbirlerine oynadığı oyunlar gayet zekice idi.Hatta kitapta yanlış hatırlamıyorsam Sherlock yerine geçebilecek zeka da kişilerden biri olarak Moriaty i görüyordu.
Sherlock un son karede '' dava yeniden açıldı'' demesi çok manidar geliyor bana.Moriaty davası kitap da ki en büyük davalardan birdir.Davanın tekrardan açılmasına anlam veremedim.Ki Moriaty davası Watson ın kaleme aldığı son davadır.Daha fazla konuşmuyayım çünkü devam filmi gelirse içine etmiş olurum o filmin
Irene Adler e gelirsek.Sherlock Irene ıle Bohemya Skandal ı sayesinde tanışmıştır.Bohemya Kralına yapılan bir santaj olayı ile.Sherlock elinde bir tane Irene fotografı vardır masada duran, Irene o resmı Bohemya kralına bırakmıştır geçmişteki günleri hatrına ama Sherlock kralın izniyle o fotografı kendine almıştır..Birde o resmi kitapla bağdaştırırsam o resim küçük kalır.Çünkü kitap da Irene ın fotografı poster büyüklüğündeydi

Sherlock un kadınlara pek ilgisi yoktur o kadar ki Watson bile buna çok kez şaşırmış olmasına rağmen Sherlock anlamamıştır bir türlü kadın ruhundan

Sherlock Holmes, Irene in zeki tarafına aşık olmuş durumda ama ben buna Sherlock un kişiliğine bakarak bir aşk diyemem tamamen, mantıki bir düşünceden ibaret, ona olan duyguları.Kitaplarda da ara ara onu düşündüğünü dile getirmiştirde.
Bir de Watson Irene hakkında Sherlock un ona birkaç kez yenildiğini söylemişti filmde.Kitap da sadece birkez yeniliyordu ama birkaç kez demesi Irene ın Sherlock vari bir zekilik de olduğunu gösterilmek için senarist tarafından yapılmış güzel bir noktaydı..
Dediğim gibi film birkaç kitabın birleştirilmesiyle yapılmış güzel bir filmdi.Devam filmi olması haliyle Moriaty üzerinde durulacak bir film olacaktır o film daha iyi olur kanaatindeyim